Deel 2 uit de serie Van dromen naar doen: Dagdromen

 

Ik heb je gevraagd mee te gaan op reis. De reis die gaat van dromen naar doen. We hebben het vorige week gehad over het Waarom. Ik heb je toen gevraagd na te denken over de vraag: Wat houdt je tegen om NU het beste uit jezelf te halen? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je nu nog niet het beste uit jezelf haalt. Hele legitieme redenen zoals: ik weet niet waar ik de tijd of het geld vandaan moet halen? Iemand zei zelfs tegen mij: Ik weet niet wat het beste in mezelf is, dus hoe kan ik dan het beste uit mezelf halen?

 

Daarom is vandaag de tweede opstapplaats op onze reis van dromen naar doen: Dagdromen. Ik wil je graag meenemen op één van mijn dagdromen. Later in het jaar zal ik je steun nodig hebben om mijn dagdroom waar te maken.

 

Doe jij dat weleens, dagdromen?
Ik doe dat regelmatig als ik aan het afwassen ben, de was opvouw of naar een film kijk waardoor ik op zoveel nieuwe ideeën kom. Ik vind het namelijk heerlijk om het beeld voor me te zien van het resultaat van mijn droom. Alsof ik het moment al beleef waarop het dan eindelijk zo ver is. Ik kan er op voorhand al enorm van genieten.

Voorpret is vaak minstens zo leuk als de reis zelf!

 

Oké, één van mijn dromen. Mijn verjaardag is voor mij heel speciaal. Alle andere dagen in het jaar staan in het teken van óf mijn werk óf van anderen. Maar die ene dag is voor mij echt belangrijk. Mij zal je op mijn verjaardag nooit thuis of op mijn werk vinden. Ik ben dan leuke dingen aan het doen zoals picknicken met mijn vriendinnen in het Vondelpark terwijl ik geniet van een gratis concert. Of ik laat mij samen met mijn vriendinnen verwennen in een Turks badhuis in Den Haag. Onderweg daar naar toe vergaten we overigens uit de trein te stappen! Geen nood! Een geïmproviseerde high tea op een terras in Rotterdam was ook  heerlijk.
Maar dit jaar wordt mijn verjaardag voor mij extra speciaal want ik mag dan mijn vijftigste verjaardag vieren.

 

Begrijp me goed, ik ben dol op feestjes. Zeker als ik daarbij ook kan dansen. Maar feestjes bij mezelf vind ik minder omdat ik al bekaf ben voordat het feest begonnen is. Boodschappen doen, eten koken, huis aan kant krijgen, je kent dat wel. En op de dag zelf ben ik constant aan het hollen en spreek ik eigenlijk niemand. Als het afgelopen is, lijkt mijn huis wel ontploft. Leuk zo’n verjaardag….
Schoonmaken, de hele week weer restjes eten want uiteraard heb ik weer veel te veel gekookt. Dit is duidelijk niet de manier waarop ik mijn verjaardag graag vier.

 

Dit jaar heb ik bedacht dat ik met mijn verjaardag op vakantie ga. Waar naartoe? Geen idee, als het maar ergens is waar ik interessante mensen kan ontmoeten en mooie, nieuwe dingen kan beleven.
Wat het gaat worden? Misschien wel de Noordpool waar ik het Noorderlicht kan zien of Lapland waar ik een tocht met een slee met Huskies kan maken. Of wie weet, Napels waar ik de stad Pompeii wil zien die onder een laag lava is verdwenen. Het schijnt dat de pizza daar vandaan komt….

Maar ik verwacht dat het eerder een trip naar Parijs zal worden waar ik op Roland Garros hoop mijn idool Nadal te zien tennissen. Kortom, ik heb nog geen idee wat het gaat worden. Wel weet ik dat ik er nu al naar uitkijk en dat ik daar uren over kan dagdromen. Dat is dus op dit moment één van mijn dromen waar ik echt naar toe leef. De datum heb ik al geblokkeerd in mijn agenda. En elke zaterdag leeg ik mijn portemonnee in mijn spaarpot en spaar ik voor die reis.

 

Dagdroom jij weleens? Iedereen doet dat, weet je. Maar veel mensen doen dat stiekem. En vaak blijft het bij dromen en doen ze er niets aan om ze waar te maken.
Ben jij ook zo iemand die stiekem dagdroomt en het tegen niemand zegt?

 

Waarom eigenlijk? Denk je dat anderen het gek zullen vinden? Nou en!

 

Of misschien word je tegengehouden door je eigen angst? Angst om los te komen uit de veilige wereld die je kent? Angst voor het onbekende? Weet je dat de belangrijkste angst in jezelf zit? Het is de angst om je op onbekend terrein te begeven. Er schieten dan allerlei vragen door je hoofd. Zoals:
‘Als ik mijn dromen waargemaakt heb, ben ik dan echt gelukkiger dan nu?’
Als ik mijn verjaardagen niet zou vieren zoals ik dat doe dan zou ik er enorm veel spijt van hebben gehad. Want dan had ik die mooie onverwachte momenten gemist. Zoals toen we in de trein naar Den Haag zaten. Mijn vriendinnen ontdekten iemand met een gitaar. En in de trein heeft die jongeman een verjaardagslied voor mij gespeeld! Als ik dat gemist had, denk ik dat ik echt spijt zou hebben gehad.

 

Of ben je misschien bang en denk je: ‘Wat als het niet gaat zoals ik had bedacht? Kan ik dan terug?’
Ik kwam toch ook in Rotterdam uit terwijl ik naar Den Haag ging. En ja, ik ben toch nog naar Den Haag gegaan maar niet voordat ik mijn zogenaamde ‘misser’  had veranderd in een beetje extra genieten op een terras. En tegen de conducteur hebben we onze misser eerlijk opgebiecht waardoor we niet eens extra bij hoefden te betalen! Je kan altijd een situatie verbeteren waardoor het wel leuk wordt.

 

De ergste gedachte  is, naar mijn idee, als je zou denken: ‘Is het niet erg egoïstisch als ik mijn dromen najaag ten opzichte van mijn dierbaren?’ Nou, misschien dacht mijn gezin inderdaad dat het leuker zou zijn als ik mijn verjaardag thuis vierde. Maar ze gunden het me echt om te genieten van die ene dag.
De vraag is dus: gunnen zíj het jou niet of gun jij het jezelf niet?

 

Natuurlijk heb ik ook mijn eigen angsten. En in mijn hoofd zijn die angsten altijd groter dan in werkelijkheid. Tot nu toe heb ik bij tegenslagen gedacht:
‘Oké, dit is nu de situatie. Ik kan het leuk vinden of niet, maar zo is het nu eenmaal. Hoe maak ik het beter?’
En achteraf, als ik terugkijk naar dat soort situaties, moet ik toegeven dat het misschien toen allemaal niet even leuk was maar … ik heb het toch maar gedaan! En dat maakt me trots op mezelf.
Het geeft me ook het vertrouwen dat het best goed komt allemaal.

 

Dus vraag jezelf eerlijk af: waar ben je nu echt bang voor? Wat maakt dat jij je droom niet uitspreekt, deelt of najaagt? Hoe klein of groot deze ook is? Als je niet groot durft te dromen, probeer het dan eerst in het klein uit. Met één van je huidige dagdromen.

 

Ik daag je uit! Ga eens aan de slag met je dagdroom en vraag jezelf af:

Wat zou ik echt kicken vinden om dit jaar te doen?

 

Laat het me weten op facebook op inspirerende vrouwen en laten we elkaar inspireren. Maar je mag mij ook mailen. Dat kan op info@inspirerendevrouwen.nl.

 

Maak er een fantastische dag van en … ik hoor graag van je wat jouw dagdroom is.